Trainers:
Drs Headly Binderhagel, klinisch-psycholoog & Onderwijskundige,
in samenwerking met ervaringsdeskundige Hetty Kerkhof

Cursus: Elk talent telt


Voor jongeren, jongvolwassenen en uitkeringgerechtenden


Inleiding
Het is zo herkenbaar, je hebt de school en je opleiding met succes afgerond, of je bent je baan net kwijt. Er breekt een spannende tijd voor je aan, vol verwachting naar die mooie baan, of naar ander werk. Elke dag sla je de krant open op zoek naar sollicitatieadvertenties. Staat die advertentie waar mijn profiel zo erg bij past erbij? Ja, eindelijk, precies waar ik naar op zoek ben. Je klimt in de pen en in korte tijd is je sollicitatiebrief op de post. Nu…wachten op een reactie. En als die reactie er is….jammer, net niet, de keuze is op een ander gevallen. Misschien denk je in het begin dat moet kunnen, maar als je al 50 sollicitaties steeds maar weer het zinnetje leest: “tot onze spijt is de keuze niet op u gevallen” denk je bij jezelf hoe zo spijt, dan hadden ze me toch kunnen aannemen, dan hadden zij die spijt niet en had ik tenminste een baan. En zo gaat het verder, je raakt van streek, de moed zinkt je in de schoenen, teleurgesteld en al die mooie beelden van die “droombaan” die jij zo graag zou willen vervliegen van dag tot dag.

We zijn zo gevormd
In de opvoeding, op school, gedurende je beroepsopleiding ben je zo opgevoed, eigenlijk zo afgericht, je weet niet beter. Na je opleiding is het de krant, de sollicitatieadvertentie die je levensgeluk voor je brengt. Een sollicitatiebrief wegdoen en dan komt de rest haast wel vanzelf. Althans, misschien ging het vroeger zo, maar heel vroeger dan. Nu is dat anders geworden. Zeker in deze tijd met zoveel mensen, vele jongeren en mensen die hun werk zijn kwijtgeraakt tevergeefs zoeken naar een baan. En zelfs je aanmelden bij een arbeidsbureau zet geen zoden aan de dijk. En als je hoort dat er 600.000 werkelozen zijn, dan denk je bij jezelf: “heeft solliciteren nog wel zin”?

Verborgen talenten/je passie
We hebben een prachtig diploma, maar heeft de school werkelijk al die verborgen talenten die in je zijn ontwikkeld??? Natuurlijk voor een deel wel, maar veel is blijven liggen. Naast de schoolse talenten zijn er zo veel levenstalenten die mensen met zich dragen, zonder dat te weten. Men is kennelijk daar vaak niet van bewust. Dat blijft dan liggen. Dat zijn zeker ook die talenten die je in je levensgeluk verder kan brengen en dat komt de maatschappij ook ten goede door het vermarkten van je talenten.

Vermarkten van talenten???
Ja, vermarkten van je talenten, je passie die uit de verborgenheid in jezelf gehaald zijn. Mensen zijn eenzijdig getraind door eenzijdig te gaan zoeken naar een baan. Mensen zijn niet getraind op zoek te gaan naar de bron van hun eigen talenten, zich daar bewust van te worden, die te ontdekken en die te vermarkten. Talenten leren omzetten in geld, in je eigen baan, je eigen inkomsten en als het zo ver is hulpkrachten aan te trekken, dan hebben die ook een baan en kan er iets moois in de maatschappij gezet worden.

Doel training talentontwikkeling
Mensen in staat stellen hun verborgen talenten te ontdekken en vervolgens die te ontwikkelen en te vermarkten is de core-business van onze stichting. Wij leveren een bijdrage aan een cultuurombuiging in de samenleving, want leren de baan in jezelf te vinden is volstrekt anders dan het zoeken naar een baan via advertenties en arbeidbureaus. Het doel van onze training is dan ook om via methodische wegen mensen helpen, zoals beschreven, hun verborgen talenten zichtbaar te maken en die met zelfmotivatie te vermarkten.

Nader uitleg van het doel
Onze visie is dat in ieder mens verborgen creativiteit zit die via gerichte training uit het onbewuste bewust gemaakt kan worden, die te verbinden met gemotiveerde actie en vervolgens te vermarkten. Het trainen van het zelfscheppend vermogen is daarbij essentieel bij het scheppen van een eigen verdienste.
Onderzoek heeft uitgewezen dat het grootste deel van de geslaagde ondernemers in ons land minder dankzij en meer dankzij eigen talentontdekking en talentontwikkeling zover gekomen zijn.

Schets trainingsinhouden:

  • reflexie en zelfreflexie op schoolse ervaring in relatie tot buitenschoolse ervaringsleren;
  • het introduceren van zelfervaringsstrategieën gericht op het verschil tussen bewuste en onbewuste processen in relatie tot ontdekking van verborgen talenten; Ontwikkeling van zelfmotivatie in relatie tot de reis op zoek naar het creatieve verborgene op het onbewuste niveau
  • strategieontwikkeling concretisering van processen/producten voortkomend uit het diepste zelf;
  • ontwikkelen van acties tot operationalisering en concretisering van plannen die leiden tot het vermarkten van het ontdekte talent en het scheppen van nieuwe mogelijkheden m.b.t. een eigen baan.

Cursusduur
De cursus/training omvat 8 cursusbijeenkomsten. De eerste 6 bijeenkomsten duren elk 2 uren. Het laatste onderdeel omvat twee cursusbijeenkomsten van elk 3 uren. Gedurende alle bijeenkomsten wordt praktijkervaring ingebracht en uitgewisseld.

Reikwijdte cursus

De cursus start lokaal met inzet tot uitbreiding op landelijk niveau d.m.v. train de trainer bijeenkomsten

Start training

Nader te bepalen
Aantal deelnemers: maximaal 15

Verwachte startdatum bij genoeg aanmeldingen: mei/juni

Trainers:

Drs Headly Binderhagel, klinisch-psycholoog & Onderwijskundige, in samenwerking met ervaringsdeskundige Hetty Kerkhof

Bijdrage:
Totaal prijs € 280
Vroegboek korting vóór eind april: € 250
Gebruik van meedoenregeling mogelijk.
Jongeren kunnen wellicht meedoen via de regeling "leergeld".